Skip to main content

Mag een kabel voor je elektrische auto over de stoep?

In Dordrecht wordt er hard gewerkt aan het beleid voor laadkabels voor elektrische auto’s. Voordat de zomer aanbreekt dit jaar moet er op papier staan wat de regels zijn voor zulke kabels. Vooral voor mensen die hun auto niet op het eigen terrein kunnen parkeren.

Voor veel mensen die aan het nadenken zijn over een elektrische auto en geen eigen parkeerplek hebben een groot pijnpunt: hoe laad je je eigen auto op? Het kan op een openbare laadpaal maar mensen doen het toch liever thuis. Zelfs als je wel een eigen parkeerplek heb thuis, is de kans groot dat de kabel alsnog over de openbare weg moet. Helaas geeft de gemeente hier vaak geen toestemming voor, dit omdat het voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Mogelijke oplossing

Voor dit kabelprobleem zijn verschillende oplossingen voor, zoals een speciale kabelgoot in de stoeptegels. De kabel wordt in de grond geplaatst waarna er een rubberen strip overheen wordt geplaatst. Hierdoor hebben voorbijgangers heen last van de kabel. Op meerdere plekken in Nederland hebben mensen hier goede ervaringen mee. Wel zijn er grote verschillen over hoe gemeenten er mee omgaan.

Toen er iemand uit Dordrecht onlangs vroeg of hij een speciale kabelgoot mocht aanleggen in de straat, kreeg hij er geen positieve reacties op. Door middel van een brief had hij aangedrongen op wijziging van het beleid. Omdat vanuit de Rijksoverheid wordt aangestuurd op gebruik van elektrische auto’s en driekwart van de Nederlandse huishoudens niet op eigen terrein kunnen parkeren.

Het wil gelukkig niet zeggen dat er nu helemaal geen toestemming komt. Iedereen uit Dordrecht die een kabel over de openbare stoep wilt leggen moet voldoen aan verschillende eisen. De kabel moet deugdelijk zijn afgedekt zodat die verrijdbaar kan zijn met een rollator. Ook moet de kabel goed zichtbaar zijn in het donker, voorzien zijn van antislip en zo zwaar zijn dat hij niet kan weg waaien mocht er een windstoot komen.

 

Wij gebruiken cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je ons toestemming voor het gebruik van noodzakelijke, functionele en optimale cookies op onze website.