Slim laden elektrische auto's kan netbelasting tijdens laadpiek verminderen

Slim laden van elektrische auto's kan de belasting op het elektriciteitsnet tijdens piekuren met wel 49 procent verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van ElaadNL, Vattenfall, Enexis en de provincies Noord-Brabant en Limburg. 

ElaadNL voorspelt dat het Nederlandse wagenpark tegen 2030 ongeveer 2,25 miljoen elektrische auto's zal tellen. Veel van deze elektrische auto's worden op hetzelfde moment geladen, namelijk tussen 17:00 en 20:00, wat zorgt voor een enorme druk op het lokale elektriciteitsnet. 

Door het laden van elektrische auto's slim te spreiden in de tijd, kan de belasting op het lokale elektriciteitsnet in de toekomst aanzienlijk verminderd worden. Slim Laden past het laadbeheer aan op basis van signalen zoals beschikbare (duurzame) energie of de capaciteit van het lokale elektriciteitsnet. Hierdoor kan het laden geheel of gedeeltelijk verschoven worden naar momenten van de dag wanneer het elektriciteitsnet minder belast is. 

Tot 49% reductie op elektriciteitsnet

Het onderzoek van Vattenfall, ElaadNL, Enexis en de provincies Nood-Brabant en Limburg vond plaats bij laadpunten in Breda, s'-Hertogenbosch, Nederweert, Oisterwijk, Oosterhout, en Vaals. Op basis van de beschikbare capaciteit van de netbeheerder werd de elektriciteit gedurende de dag gelijkmatig verdeeld over de laadpunten waar op dat moment auto's werden opgeladen. Door het laadproces te verplaatsen naar rustige periodes, zoals de nacht, kon de avondlaadpiek met 35 tot 49 procent worden verminderd. 

Er is ook onderzocht wat de invloed van slim laden is op de elektrische bestuurder. Gemiddeld werd per laadbeurt 2% tot 4% minder energie geladen dan bij traditioneel laden. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt doordat auto's kort geparkeerd stonden op momenten dat de laadsnelheid werd verlaagd.