Vanaf wanneer is elektrisch rijden duurzamer?

Bij de productie van een elektrische auto komt meer CO₂ vrij dan bij een benzineauto – ruim 40% meer, om precies te zijn. Toch zijn EV’s over hun hele levenscyclus veel schoner. Uit een nieuwe studie van de International Council on Clean Transportation (ICCT) blijkt dat elektrische auto’s in Europa gemiddeld 73% minder broeikasgassen uitstoten dan vergelijkbare benzinewagens.

Dat verschil is de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2021 lag de reductie nog op 49%. De belangrijkste reden? De Europese stroom wordt steeds groener.

Groene stroom duwt elektrische auto’s vooruit

Het aandeel hernieuwbare energie in de Europese elektriciteitsproductie steeg van 9,6% in 2004 naar 24,5% in 2023. Tegen 2045 zou dat 86% kunnen worden. Dankzij deze trend – en de efficiënte aandrijving van elektrische auto’s – nemen zij een steeds grotere voorsprong op benzinewagens.

Hoewel de uitstoot tijdens de productie aanvankelijk hoger ligt, wordt die achterstand verrassend snel ingehaald. Na ongeveer 17.000 kilometer heeft een elektrische auto de hogere productiemissie al gecompenseerd. Daarna neemt het klimaatvoordeel alleen maar verder toe. Over een levensduur van twintig jaar blijven EV’s gemiddeld ruim onder de uitstoot van fossiele auto’s.

Stap vandaag nog over op elektrisch rijden met de laadpalen van Mobilitics. Stel je laadpaal eenvoudig samen!

Hoe zit het met hybrides en waterstof?

Hybride auto’s verminderen de uitstoot met ongeveer 20%, plug-in hybrides met 30%. Echter, plug-in hybrides rijden in de praktijk minder vaak volledig elektrisch dan fabrikanten aangeven. Daardoor blijft hun bijdrage aan het verminderen van de CO₂-uitstoot beperkt.

Waterstofauto’s kunnen hun uitstoot theoretisch met 79% verlagen, mits de waterstof volledig uit hernieuwbare bronnen komt. In de praktijk wordt waterstof echter vaak geproduceerd uit aardgas, waardoor het klimaatvoordeel beperkt blijft tot ongeveer 26%.