Skip to main content

CO2 quotum - Zakelijke mobiliteit verduurzamen

CO2 reductie voor bedrijven is een onderwerp waar we vandaag de dag niet meer omheen kunnen. Dat is niet zonder reden. De CO2 uitstoot moet verminderen om de natuur en het klimaat in stand te houden. Hiervoor is het klimaatakkoord 2030 ontwikkeld. Dit zijn maatregelen die getroffen gaan worden om de CO2 uitstoot in 2030 met ongeveer de helft te verkleinen. Een van de doelen van het klimaatakkoord is het verduurzamen van mobiliteit. Hiervoor wordt bedrijven met meer dan 100 werknemers een CO2 quotum opgelegd.

CO2 reductie voor bedrijven 

Ongeveer de helft van de gereden kilometers is op dit moment werk gerelateerd. Hierdoor spelen werkgevers een grote rol in het verduurzamen van mobiliteit. Zij kunnen CO2 uitstoot terugbrengen door hun wagenpark te verduurzamen. Daarnaast kunnen zij de CO2 uitstoot ook reduceren door hun medewerkers alternatieve vormen van vervoer te bieden. Denk hierbij aan openbaar vervoer, een elektrische fiets of deelvervoer. Dit zal zorgen voor een afname van de uitstoot en stimuleert verduurzaming van de mobiliteit, zowel zakelijk als privé.

Klimaatakkoord 2030 - CO2 quotum

Om dit te bewerkstelligen heeft de overheid een CO2 quotum voor bedrijven met meer dan 100 medewerkers opgenomen in het klimaatakkoord 2030. Dit betekent dat bedrijven met meer dan 100 medewerkers vanaf begin 2022 een maximale uitstoot per medewerker krijgen opgelegd. In totaal gaat dit over ruim 7.000 werkgevers die samen 4,9 miljoen werknemers in dienst hebben.

Wat de maximale uitstoot per medewerker gaat zijn is nog niet bekend. Op dit moment worden de mogelijkheden voor de normering verkend met diverse stakeholders (o.a. werkgevers, omgevingsdiensten en onderzoekers). Op basis van dit onderzoek zal vervolgens een norm worden vastgesteld. Deze norm wordt naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 bekend gemaakt.

Handhaving CO2 quotum

Wanneer de wetgeving wordt ingevoerd zullen werkgevers zelf verantwoordelijk worden voor de monitoring van de CO2 uitstoot. Het toezicht op de naleving van de CO2 quotum zal  door een bevoegd gezag worden gedaan. Hierdoor zal het dus belangrijker worden voor bedrijven om inzicht te hebben in de CO2 uitstoot per werknemer. Daarnaast zullen werkgevers geconfronteerd worden met het aanbieden van alternatieve, duurzamere vormen van vervoer.

Mobiliteitsbudget 

Een manier om uw werknemers meer mogelijkheden te bieden op het gebied van mobiliteit is het mobiliteitsbudget. Hierbij krijgt een medewerker een vast bedrag per maand voor het zakelijk vervoer. Hoe de medewerker deze gebruikt is aan zichzelf, maar hetgeen dat aan het einde van de maand overblijft mag hij/zij houden. Het kan ook gespaard worden voor een specifiek doel, zoals een vakantieauto. Hierdoor worden werknemers gestimuleerd om alternatieve vormen van vervoer te gebruiken.

Mobiliticspas 

Voor een werknemer is het echter niet altijd makkelijk om met zijn mobiliteitsbudget gebruik te maken van verschillende vervoersmiddelen, denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van alle kosten. Om het gebruik van het mobiliteitsbudget te vereenvoudigen hebben we de Mobiliticspas ontwikkeld. Hiermee kunnen werknemers eenvoudig gebruik maken van alle vormen van vervoer. Deze verschillende vormen van vervoer kunnen zij binnen één reis combineren. Daarnaast kunnen de kosten die gepaard gaan met het vervoer, zoals parken, tanken en elektrisch opladen, ook betaald worden met de pas.

Vervolgens geeft onze software die gekoppeld is aan de pas, u en uw werknemer op overzichtelijk wijze inzicht in de besteding van het mobiliteitsbudget. Hierdoor krijgt u ook inzicht in de CO2 uitstoot per medewerker, waardoor u goed bent voorbereid op de nieuwe wetgeving.

Meer over inzicht
in het mobiliteitsbudget

Wagenpark verduurzamen 

Een andere mogelijkheid om het zakelijk vervoer van uw organisatie te verduurzamen is door uw wagenpark te verduurzamen. Hierbij is het van belang dat u inzicht heeft in uw volledige wagenpark, zodat u weet welke voertuigen u het beste kunt vervangen. Onze wagenparkbeheer software geeft gedetailleerd inzicht in uw wagenpark. Hierbij weet u niet alleen welke voertuigen u in uw bezit heeft, maar deze automatiseert ook het proces om een auto te vervangen.

Meer over onze
wagenparkbeheer software

Advies op maat 

Wilt u hulp bij het verduurzamen van de zakelijke mobiliteit van uw organisatie? Wij helpen u graag met een advies op maat. Hierbij kijken we samen met u naar de wensen en behoeften van uw organisatie en gaan opzoek naar een passende oplossing. Vul onderstaand formulier in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug om een afspraak in te plannen.

 

Kom in contact

Heeft u interesse in een laadstation in uw wagenpark? 

 

The 'First name' field is required
The 'Last name' field is required
Please enter a valid Email address

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wij gebruiken cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je ons toestemming voor het gebruik van noodzakelijke, functionele en optimale cookies op onze website.