Skip to main content

Fiscale voordelen van een elektrische auto

Uw zakelijke mobiliteitsbeleid verduurzamen brengt veel voordelen met zich mee. Niet alleen voor de maatschappij, maar ook voor u. Wij zetten alle voordelen van een elektrische auto op een rijtje.

Fiscale voordelen voor zakelijke rijders zijn:

  1. U betaalt geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) bij een volledig elektrische auto. De hoogte van de BPM wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid CO2 die de auto uitstoot. Aangezien elektrische auto’s geen CO2-uitstoot hebben, is het betalen van BPM dus ook niet nodig.
  2. U betaalt geen motorrijtuigenbelasting (MRB) voor een elektrische auto. In 2025 veranderd dit en moet er 25% van de MRB betaalt worden.
  3. Voor zakelijke rijders geldt een verlaagde bijtelling. Voor elektrische ayto’s geldt een bijtelling van 12% in 2021 en 16% in 2022. Voor de ‘traditionele’ auto’s geldt een bijtelling van 22%.
  4. Er kan gebruik worden gemaakt van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil regeling. De MIA zorgt voor een fiscaal voordeel voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische voertuigen of laadstations.

Elektrisch rijden is goedkoper dan benzine of diesel rijden

De aanschafkosten van een elektrische auto liggen wel hoger, maar de gebruikskosten liggen een stuk lager. Zo verbruikt een elektrische auto veel minder energie, is de prijs van elektriciteit per kilometer lager en heeft een elektrische auto veel minder onderhoud nodig. Mede daarom is het voordeliger om te kiezen voor een elektrische auto.

CO2-uitstoot van een elektrische auto

De CO2-uitstoot van een elektrische auto is gemiddeld 40% lager dan die van een benzineauto. De meeste CO2-uitstoot van een elektrische auto is indirecte uitstoot. Denk hierbij aan de uitstoot bij de opwekking van elektriciteit. In Nederland wordt er steeds meer groene elektriciteit gemaakt. Hierdoor wordt ook de indirecte uitstoot verminderd en wordt het rijden met een elektrische auto steeds beter voor het milieu.

Kom in contact

Heeft u interesse in een laadstation in uw wagenpark? 

 

Wij gebruiken cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je ons toestemming voor het gebruik van noodzakelijke, functionele en optimale cookies op onze website.