Skip to main content

Laden van een elektrische auto: hoe werkt het?

Een elektrische auto moet regelmatig opgeladen worden. Maar hoe werkt dit precies? Lees hier meer over de werking en benodigdheden van laden.

Het opladen van uw elektrische auto is vergelijkbaar met het opladen van een ander elektrisch apparaat, zoals een telefoon. Je stopt de laadkabel van een laadpaal in de auto en de accu wordt in een bepaalde tijd opgeladen. De tijd van het laden kan erg verschillen, afhankelijk van een gewone laadpaal of een snellaadpaal.

Laden aan een gewone laadpaal

De laadpalen die thuis staan, op kantoren of in woonwijken zijn vrijwel allemaal gewone laadpalen. Hierbij kan er onderscheid gemaakt worden tussen privé en openbare laadpalen. Bij een privé laadpaal heb je geen abonnement nodig, voor een openbare laadpaal is dit wel nodig. Bij dit abonnement krijg je een laadpas. Hiermee identificeer je jezelf bij een laadpaal en weet de leverancier aan wie de elektriciteit gefactureerd moet worden.

Het laden aan een gewone laadpaal doe je vooral wanneer je de auto niet nodig hebt. Het volladen van een accu duurt namelijk 6 tot 10 uur, afhankelijk van het soort paal en de auto.

Laden aan een snellaadpaal

Als je accu bijna leeg is terwijl je onderweg bent, wil je niet 6 tot 10 uur wachten aan de weg. Op dat moment is een snellaadpaal ideaal. Snellaadpalen kan je vaak langs drukke wegen vinden. Ook voor snellaadpalen heb je een laadpas nodig.

Bekijk de locatie van oplaadpunten

Met een snellaadpaal laadt je accu veel sneller op. In 20 tot 40 minuten is de accu 80 procent opgeladen. Het is belangrijk dat je een elektrische auto niet volledig oplaadt bij een snellaadpaal. Het laden van een accu gaat namelijk steeds langzamer naarmate de accu voller raakt. De laadsnelheid neemt sneller af bij een acculading boven de 80 procent. Bij een lange rit is het sneller om vaker een korte tijd te laden dan minder vaker en voller te laden.

Snellaadpalen zijn door hun complexiteit een stuk duurder dan gewone laadpalen. Het laadtarief ligt dan ook hoger. Snelladen is daarom vooral handig wanneer er geen gewone laadpaal bereikbaar is.

Laadpassen

Mobilitics biedt laadpassen aan voor meer dan 150.000 laadstations in het binnen- en buitenland. Met onze laadpas kunt u uw auto gemakkelijk opladen wanneer u onderweg bent.

Meer over laadpassen

Laadpaal voor thuis

Bij de meeste openbare laadpalen ligt het tarief net iets hoger dan die van je eigen stroomleverancier. Dit komt door de aanleg- en onderhoudskosten van de laadpalen, die ook betaald moeten worden. Als je tegen het tarief van je eigen stroomleverancier wilt laden, dan kan je een eigen laadpaal kopen. Dan kan je zonder zorgen altijd thuis laden.

Meer over een laadpaal thuis

 

Kom in contact

Benieuwd naar wat Moblitics voor u kunt betekenen?

The 'First name' field is required
The 'Last name' field is required
Please enter a valid Email address

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wij gebruiken cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je ons toestemming voor het gebruik van noodzakelijke, functionele en optimale cookies op onze website.