Skip to main content

Resterende EV-subsidiepot wordt doorgeschoven naar 2021

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft bekendgemaakt dat er ongeveer 4 tot 4,5 miljoen euro wordt doorgeschoven naar 2021. Hiermee gaan zij in op de oproep van Bovag. Bovag is dan ook zeer tevreden met de beslissing.

Het totaalbedrag voor de EV-subsidieregeling bedraagt 252 miljoen euro. Dit bedrag wordt verdeeld over vijf jaar. Dit jaar dreigde een deel van dit geld te verdwijnen. De overgebleven EV-subsidie van afgelopen jaar dreigde teruggebracht te worden naar de algemene middelen. Normaliter wordt overgebleven subsidie geld namelijk teruggebracht in de staatskas. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven heeft de Tweede kamer laten weten dat de subsidie toch behouden zal worden.

Bovag had eerder laten weten aan de staatssecretaris dat zij het geld door zou moeten schuiven naar 2021. Zij zijn dan ook zeer tevreden met de beslissing, meldt de branchevereniging. Wel vindt Bovag het belangrijk dat de staatssecretaris flexibel blijft omgaan met de jaarbudgetten. Volgens hen voorkomt dit een vertraging op de doorbraak van elektrisch rijden.

 “Het zou opmerkelijk zijn geweest als het geld was verdwenen, want dan was het totaalbudget lager uitgevallen, terwijl het afgelopen jaar heeft uitgewezen dat er juist veel belangstelling is voor elektrisch rijden. Zoveel zelfs dat de pot voor 2021 al zo goed als leeg is. De 4,5 miljoen euro subsidie uit 2020 die nu doorschuift, maakt daarin weinig verschil verwachten we", zegt Rogier Kuin, manager public affairs bij Bovag, over de situatie.

Bovag vindt het belangrijk dat de staatssecretaris flexibel omgaat met de financiële ruimte in de subsidieregeling. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door budgetten voor komende jaren naar voren te schuiven. "Per jaar zou dan gemonitord moeten worden of het budget toereikend is voor de vraag", vertelt Kuin over de zaak. "Overtreft de vraag het budget, dan zou je budget van het jaar erna naar voren kunnen halen. Gebeurt dat niet, dan bestaat het risico dat particulieren met de aanschaf van een elektrische auto wachten tot 2022. Dan stagneert de doorbraak van elektrisch rijden die dit jaar duidelijk in gang is gezet. Dat kan niet de bedoeling zijn."

Kom in contact

Heeft u interesse in een laadstation in uw wagenpark? 

 

The 'First name' field is required
The 'Last name' field is required
Please enter a valid Email address

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wij gebruiken cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je ons toestemming voor het gebruik van noodzakelijke, functionele en optimale cookies op onze website.