Skip to main content

Streven naar emissievrij wagenpark in 2025

De coalitie Anders Reizen, met daarin 37 Nederlandse werkgevers, streeft naar een volledig fossielvrij wagenpark in 2025. Dat betekent dat er gezamenlijk 23.000 emissieloze voertuigen worden geïntroduceerd in de wagenparken van deze bedrijven. Het initiatief moet bijdragen aan de doelstelling van Anders Reizen om in 2030 de helft van de ‘’zakelijke’’ CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2016. Aansluitend volgt een jaarlijkse rapportage om voortgang te waarborgen en geboekte successen ter stimulans te publiceren. De doelstellingen in het klimaatakkoord vertaalt zich op deze manier verder in de markt en mondt zich uit in de verdere verduurzaming van het wagenpark.

Bij de ondertekenaars van de verklaring ‘Fossielvrij wagenpark in 2025’ behoren onder andere Royal HaskoningDHV, Eneco, Leaseplan en de Volksbank. Eerder maakte ook de politie bekend een test te starten met emissieloze auto's.

Klimaatakkoord

De nieuwe doelstellingen sluiten feilloos aan bij de aankomende nieuwe regelgeving in het klimaatakkoord. Vanaf 01-01-2022 wordt vanuit de overheid een CO2 quotum opgelegd op mobiliteit voor werkgevers die meer dan 100 werknemers in dienst hebben. Voor zakelijke mobiliteit geldt daarom vanaf de start 01-01-2022 een maximumnorm, bepaald op het Nederlandse gemiddelde. De werkgevers die nog niet aan de norm voldoen, hebben vier jaar de tijd tot 1/1/2026 om acties te ondernemen die leiden tot minder zakelijke kilometers, meer gebruik van OV of fiets, of een grotere inzet van schonere voertuigen. De regeling verplicht de werkgevers ook tot een jaarlijkse rapportage van de werkgebonden personenmobiliteit.

Flexibeler reizen

Anders Reizen lijkt de coronacrisis een goed moment om vaart achter de CO2-uitstoot terugdringing te zetten. Volgens Hugo Houppermand, directeur van de coalitie Anders Reizen, kijkt de wereld nu door de coronacrisis met een nieuwe blik naar het mobiliteitsbeleid. Het versnelt namelijk de trend om schoner, minder en flexibeler te rijden. Met het thuiswerken en kantoorwerken is het nu een goed moment om door te zetten.

Businesscase

Volgens de coalitie zijn het aantal obstakels om de mobiliteit te verduurzamen ook verminderd. Tegenwoordig kan je kortere leasecontracten voor brandstofauto’s nemen, zodat de mogelijkheid om overstappen naar een elektrische sneller kan. Ook is de actieradius van elektrische voertuigen verbeterd en is het aanbod veel groter. De businesscase wordt daarmee ook interessanter voor bedrijven.

 

Advies over de verduurzaming van uw wagenpark en meer inzage en een betere grip op het huidige wagenpark? Neem dan nu contact met ons op.

Kom in contact

Heeft u interesse in een laadstation in uw wagenpark? 

 

The 'First name' field is required
The 'Last name' field is required
Please enter a valid Email address

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wij gebruiken cookies bijvoorbeeld om de website te verbeteren en te analyseren, voor social media en om ervoor te zorgen dat je relevante advertenties te zien krijgt. Bij akkoord geef je ons toestemming voor het gebruik van noodzakelijke, functionele en optimale cookies op onze website.